
In conclaaf
Op 7 mei is het conclaaf begonnen om een nieuwe paus te kiezen. Dit bijzondere moment biedt een uitgelezen kans om in de les aandacht te besteden aan de actualiteit en deze te koppelen aan verdieping in levensbeschouwing en religie. Hoe besteed jij in jouw lessen aandacht aan dit nieuws?
Er zijn verschillende interessante invalshoeken om het onderwerp te benaderen. Zo kun je stilstaan bij de betekenis van het pausschap: de paus wordt in de katholieke traditie beschouwd als de opvolger van de apostel Petrus. Dit geeft het pausschap een diepe geestelijke en symbolische waarde voor katholieken wereldwijd.
Daarnaast kun je met je leerlingen bespreken wat de rol van de paus inhoudt in de moderne wereld. Hoe verhoudt hij zich tot andere wereldleiders? Welke invloed heeft hij op internationale kwesties, zoals vrede, armoede, klimaatverandering en morele thema’s? En hoe verandert zijn positie in een steeds meer geseculariseerde samenleving?
Ook kun je ingaan op belangrijke denkbeelden uit het katholieke geloof, zoals de waarde van vergeving, solidariteit, naastenliefde en de rol van sacramenten. Hoe komen deze denkbeelden tot uiting in het handelen van de paus?
Tot slot is het een mooie gelegenheid om stil te staan bij de enige Nederlandse paus, Adrianus VI (1459-1523). Wie was hij? Waarom is hij zo’n uitzonderlijke figuur in de kerkgeschiedenis? En wat kunnen we leren van zijn tijd en zijn visie?
Bronnen:
Nieuwsuur | Achter de gesloten deuren van het conclaaf (video, 7:18 min.)
Nieuwsuur gaf met een gesprek met de schrijver van het boek Conclave een beeld van hoe het er toe gaat.
RTL Nieuws | Dit is waarom de nieuwe paus geen vrouw kan zijn (video, 3:26 min.)
Vrouwen komen niet op hiërarchische ladder van de kerk van Rome, al was er ooit wel een paus Johanna, zo gaat het verhaal.
Youri Nijboer | De verdwenen macht van de paus (video, 9 min.)
KRO-NCRV | De enige Nederlandse paus (tekst en documentaire, 54 min.)
Lesson Up maakte de les De Paus