Start 6-delige cursus De Theorie van alles

De Theorie van alles; de crisis in de theoretische natuurkunde | Radboud Reflects Cursus
Vr 17, 24, 31 januari en 7, 14, 21 februari 2025 | 14.00 – 17.00 uur | De Lindenberg, Nijmegen
Wat is de Theorie van alles en waarom is de zoektocht ernaar zo moeizaam? Ondanks de enorme successen die de natuurkunde geboekt heeft, spreken fysici over een crisis in de theorievorming in de natuurkunde. De twee grote theorieën van de twintigste eeuw, de relativiteitstheorie en de kwantumfysica, sluiten niet op elkaar aan. Leer tijdens deze cursus van gerenommeerde Radboudwetenschappers over deze crisis in de theoretische natuurkunde en de filosofische vragen bij de zoektocht naar de Theorie van alles.
Theorie van alles
Zwaartekracht, moleculen, tijd en ruimte. Door de wereld om ons heen met natuurkunde te verklaren proberen we meer vat te krijgen op wie we zijn en waar we vandaan komen. Decennialang is geld noch moeite gespaard om een Theorie van alles te vinden die de grote natuurkundige theorieën bij elkaar brengt, maar dat is tot op heden niet gelukt. Laat de crisis in de natuurkunde de grenzen zien van deze wetenschappelijke methode en ons wetenschappelijk wereldbeeld?
Natuurkunde en filosofie
Tijdens deze cursus maak je kennis met de theoretische natuurkunde. Je leert over de beginselen van de relativiteitstheorie en de kwantumfysica en wat er met een Theorie van alles wordt beoogd. Vervolgens leer je over de hedendaagse filosofische kanttekeningen bij deze zoektocht. Daarbij komen (wetenschaps)filosofen als Thomas Kuhn, Martin Heidegger en Edmund Husserl aan bod.
Sluit aan bij deze cursus en denk verder over de belangrijkste hedendaagse stromingen in de theoretische natuurkunde en de wetenschapsfilosofie.
Studiebelasting
De cursus bestaat uit 16 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie voor het lezen van de teksten uit de reader.
Deelname
Deze cursus is bedoeld voor iedereen met een brede interesse in wetenschap en filosofie. Voorkennis is niet nodig.
Er kunnen maximaal 30 mensen deelnemen.
Deelname, inclusief reader, koffie en thee, kost € 285,-
Na afloop ontvang je een LinkedIn badge van deelname aan deze cursus.
Docenten zijn o.a. filosofen Marc Slors, Margreet de Zweeuw, Henk de Regt, Tim Miechels