Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

#VDLG17

9 maart 2017 @ 09:30 - 17:00

€150

Inleiding:

Een lei is een dunbladig donkergrijs gesteente. Vroeger gebruikte men ook in het onderwijs een lei om op te schrijven. De lei kon steeds opnieuw worden schoongemaakt en herschreven. Vandaar ook de uitdrukking ‘een schone lei’: verder gaan zonder de tekortkomingen van vroeger te laten meewegen.

Op sommige scholen lijkt de lei vervangen te zijn door een moderne variant: de – eveneens donkergrijze – elektronische tablet. Maar dat is een verandering aan de oppervlakte van de lei. Een schone lei impliceert ook de bereidheid om te kijken of we niet allerlei zaken waar we trots op zijn ook achter ons laten. De héle lei wordt immers gewist en niet alleen de ‘fouten’. Tegelijkertijd lijkt de lei op een dieper niveau gegrift te worden met alles wat ooit op het gesteente is geschreven.

Niet alleen het levensbeschouwelijke onderwijs, maar het onderwijs in het algemeen verkeert in een transitie. In feite is dat dus een crisis en wel in de zin van een beslissende wending. Opnieuw is de lei gewist en staat het onderwijs voor de uitdaging – lees: operatie! – om in de lei te griffen.

We vroegen een zevental sprekers hoe zij de lei opnieuw zouden vullen voor het vak godsdienst levensbeschouwing. Welke letters en tekens zouden zij in de lei kerven? Waarin en waarover zou iedere tiener in Nederland levensbeschouwelijk geschoold moeten worden? Iedere spreker houdt hierover een 10Minute-pitch. De aanwezige docenten levensbeschouwing en godsdienst horen aan, stellen vragen èn gaan actief met elkaar en de pitchers in gesprek.

Tevens op het programma: een presentatie van de resultaten uit het grote VDLG-onderzoek door Taco Visser en Gerdien Bertram-Troost.

Inschrijven:

Inschrijven?  Ga naar: http://vdlginfo.nl/activiteiten/studiedag/inschrijven/ en volg alle instructies.

Dit jaar verloopt de inschrijving voor de studiedag èn het inschrijven voor de workshops gelijktijdig. Bekijk vooraf het workshop-programma.

Gegevens

Datum:
9 maart 2017
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€150
Site:
http://www.vdlginfo.nl/studiedag

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
Utrecht, 3531 AJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31302927700
Bekijk de site van Locatie