#VDLG15 Boeien?!

(UNDER CONSTRUCTION)

flyer-vdlg15-voorkant


Datum van de studiedag (verlopen):


donderdag 12 februari 2015


Inleiding:


Boeien?! Over motivatie in, voor en door de klas

Hoe kunnen leerlingen en docenten samen het vak godsdienst/levensbeschouwing op zo’n manier vormgeven dat alle betrokkenen geïnspireerd raken, enthousiast worden en in beweging komen? Over deze vraag willen we op de studiedag met elkaar van gedachten wisselen. Na de studiedag van vorig jaar met het thema ‘Wie redt het vak…’ bleek er bij velen de behoefte te zijn om dieper in te gaan op de onderliggende gedachte ‘Wie of wat boeit het vak…’.

Een ding is zeker en dat is dat traditionele vormen van boeien, in de zin van ‘aan banden leggen’ of ‘bedwingen’ in deze tijd niet meer werken, noch wenselijk zijn. Werkelijke motivatie in de klas is wederkerig. Het zoeken is naar de verbinding.


Spreker:


 Huub Nelis
huub

We zijn verheugd jullie te melden dat Huub Nelis ons in de ochtend zal toespreken als keynote speaker naar aanleiding van zijn nieuwste boek Motivatie binnenstebuiten dat hij samen met Yvonne van Sark schreef. Beiden werken bij Youngworks, een bureau dat onderzoek doet naar en trends volgt op het gebied van jongerencommunicatie. Wellicht kent u Youngworks en Nelis en Van Sark ook van het in onderwijsland populaire boek Puberbrein binnenstebuiten.

 

Bronnen:
LinkedIN

 


 

Workshops:


Workshop 1: Zo krijg je dus aandacht

Tikken op het bord, vragen om stilte. Zo kun je je les beginnen. Maar wat nu als je zo opvallend weet te starten dat het vanzelf stilvalt? Uit onderzoek blijkt dat een goede aandachtsrichter niet alleen de sfeer verbetert, maar ook de lesstof beter en langer laat hangen. In deze workshop oefen je met allerlei manieren om de aandacht te trekken en vast te houden. Ontdek welke het beste bij jou past en hoe je een binnenkomer effectief koppelt aan je lesstof.

Workshop door: Pauline Weseman

1453842243

Journalist en religiewetenschapper Pauline Weseman doceert journalistiek en onderzoek aan de Hogeschool Utrecht en doet promotieonderzoek naar religie in het Nederlandse nieuws. Eerder schreef zij onder meer voor Trouw en AD. Ze won met een artikel over haar aandachtsrichters-onderzoek in Narthex de Paul Boersma-Award voor beste docentenartikel in 2012.

Bronnen:
Artikel: Zo krijg je dus aandacht
PowerPoint Zo krijg je dus aandacht-VDLG15
www.paulineweseman.nl


Workshop 2: Boeien via de zijdeur

 

Deze workshop gaat over het gebruik van indirecte en zijdelingse interventies als het gebruik van metafoor en beeldspraak, om het gedrag van een klas te veranderen of te beïnvloeden. Dit staat ook wel bekend als de zijdeurbenadering. Voordeel hiervan is het omzeilen van weerstanden, en zo sneller tot de kern van de lesstof komen. Ook sluiten ze goed aan bij groepen die niet sterk verbaal ingesteld zijn. Meerdere voorbeelden van zijdeurinterventies komen aan bod. Met sommige van deze werkvormen zullen we oefenen.

Workshop door: Jan Remmerswaal

Jan Remmerswaal is sociaal-psycholoog en werkt als opleider, trainer, coach en auteur. Hij is bekend van publicaties op het gebied van groeps- en persoonsdynamica. Hij schreef o.a. Handboek groepsdynamica, Begeleiden van groepen en Persoonsdynamica; professioneel omgaan met emoties. Daarnaast schreef hij een groot aantal artikelen over deze onderwerpen.

Bronnen:
Zijdeurinterventies


Workshop 3: Film opent ogen


Ontdek verrassende korte films die leerlingen aan het denken zetten. Uw leerlingen kijken vaak graag naar films en zijn ook goed in het voorspellen van het einde. In deze workshop krijgt u een selectie van korte films te zien, die misschien net iets anders zijn dan ze verwachten. U krijgt verschillende werkvormen aangereikt om de films na te bespreken. Films en lesmateriaal krijgt u na afloop mee naar huis.

Workshop door: Margreet Cornelius (MOVIES THAT MATTER) 

Margreet Cornelius is projectcoördinator Educatie bij Movies that Matter. Margreet Cornelius doceerde ruim 10 jaar en is sinds vijf jaar gespecialiseerd in film als didactisch hulpmiddel bij gammavakken. Zij gelooft in film als krachtig wapen tegen onverschilligheid.

Bronnen:
Moviesthatmatter.nl


Workshop 4: YourStory, the Game

YourStory, the Game is een nieuw social medium en reality game in één. Deelnemers trainen zichzelf op zeven gebieden van het leven en voegen waarde toe aan hun omgeving. Scholen (en allerlei andere organisaties) voegen zelf missies (opdrachten) toe aan het netwerk. Ontdek de kracht van gamification en perspectief gedreven onderwijs, maatschappelijke stage en samenwerking met andere organisaties.

Workshop door: Johan ter Beek

Johan ter Beek is docent levensbeschouwing op het Griftland College in Soest. Hij ontwikkelt YourStory voor scholen, kerken, goede doelen en vrijwilligersorganisaties.

Bronnen:

www.ystg.org
www.ystg.org/organisatie/
www.beeqgamification.com
www.hetnetwerk.net


Workshop 5: ALPHA YOUTH

 Het filmprogramma de Alpha Youth Film Series (AYFS) geeft in twaalf korte afleveringen een helder inzicht in de kern van het christelijk geloof. Elke aflevering worden er drie prikkelende vragen aan jongeren gesteld om hen te stimuleren om ZELF na te denken over wat ze geloven en waarom. In deze workshop beleef je een les die je zelf weer aan je leerlingen kan geven.

Workshop door: Joost Klok

Joost werkt voor Alpha Nederland. Een organisatie die zich richt op jong en oud om een kennismaking met het christelijk geloof te bieden. Joost is coördinator voor Alpha Youth, inderdaad: de jongerenvariant van Alpha. Jongeren inspireren hem door de eerlijke vragen die ze stellen en de moedige houding die ze hebben om het leven te bevragen.

Bronnen:
www.alphanederland.org/youthfilmseries


Workshop 6: Roeping en beroep – De levensboom

Hoe blijf ik als docent gemotiveerd? Waardoor laat ik me boeien? Waarom doe ik dit werk? In deze workshop staat de persoon van de docent centraal. Vaak wordt er gezegd dat een docent levensbeschouwing zich meer geroepen voelt voor zijn/haar vakgebied dan andere docenten. Is dat waar? En wat is die roeping dan? Een korte verkenning op basis van de spiritualiteit van Anselm Grün.

Workshop door: De Levensboom / Jos van Genugten

Deze workshop wordt verzorgd door De Levensboom, praktijk voor zingeving, spiritualiteit en leiderschap en kort ingeleid door Jeanne Ketelaars, onderwijsgedelegeerde bisdom van ’s-Hertogenbosch. Er bestaat de mogelijkheid van een vervolg in de vorm van een tweedaagse cursus over dit thema.

Bronnen:
delevensboom.net


Workshop 7: Kom binnen (open podium)

In de workshop gaan studenten van verschillende lerarenopleidingen met elkaar in gesprek over wat hen motiveert in hun studie en de keuze voor de opleing tot leraar Godsdienst/levensbeschouwing. De zaal wordt bij het gesprek betrokken: wat motiveert meer ervaren docenten in het beroep en hoe houden zij hun leerlingen gemotiveerd?

Discussie door: Fontys Lerarenopleiders Kees Hamers en Marco Otten

Marco Otten is sinds 2000 als Docent Educatie verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek en het Centrum voor Humanistische vorming (master levensbeschouwing). Momenteel is hij algemeen stagecoördinator van beide opleidingen.

Bronnen:
LinkedIN – Marco Otten
LinkedIN – Kees Hamers


Dagvoorzitter:


Geert-Jan Putmans zal de rol van dagvoorzitter vervullen. Geert-Jan werkt als docent godsdienst op het Maaswaal College.

Meer weten over Geert-Jan? Bekijk dan zijn LinkedIn-profiel of stel hem alvast een vraag via een e-mail.


Kosten:


De kosten voor de studiedag bedragen:

  • 150 euro voor leden
  • 200 euro voor niet-leden
  • 60 euro voor studenten

De prijzen zijn inclusief:

– koffie en thee
– een studiedagmap
– lunch
– het studiedaggeschenk: boek Motivatie binnenstebuiten
– een goodiebag
– nascholingscertificaat
– borrel met hapjes


Locatie:


216862367

Adres: 
Koningsbergerstraat 9 in Utrecht.
Tel: 030-29 27 700

Het gebouw is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station

TIP: uitgebreide reisinformatie vindt u op: www.accommodatiedomstad.nl


Methodemarkt:


Er zal een marktplaats zijn bevolkt door twee bekende uitgeverijen, die samen het grootste deel van de methodemarkt beslaan. Vragen over de methodemarkt? Neem dan contact op met Ger van der Heijden.


Goodiebag:


8245327

Aan het einde van de dag krijgen alle deelnemers aan het congres bij inlevering van het naamkaartje een goodiebag uitgereikt. Wat er allemaal inzit dit jaar is nog een verrassing!

Heeft u een leuk idee voor de goodiebag? Neem dan contact op met Barbara Schelberg.


Paul Boersma Award:


En de winnaar is… 

Eerste prijs (150 euro):

Richtje van der Wolff – Narthex 14.3 Werken aan kwaliteit

Tweede prijs (50 euro):

Willibrord van den Besselaar – Narthex 14.2 levensbeschouwing als metaconcept

Derde prijs (50 euro):

Joris Verheijen – Narthex 14.4 Het leven is eeuwig in vijf minuten

De Paul Boersma-Award is een eerbetoon aan voormalig bestuurslid, VDLG-prominent en huidig administrateur Paul Boersma. Tevens ook een kans voor de redactie van vakblad Narthex om een drietal artikelen te benoemen als zeer waardevol voor de vakgroep. Uiteindelijk wordt door de redactie één artikel als winnaar naar voren geschoven. Welke dat is verneemt u jaarlijks op de studiedag. Lees hier meer over de Paul Boersma-Award 


Fotoalbum:


Organisatie en contact:


1570232

Ger van der Heijden

  • bestuurslid VDLG
  • voorzitter studiedagcommissie
  • aanmeldingen
  • marktplaats

e-mail 
LinkedIn


7396050

Bart Hoogendijk 

  • bestuurslid VDLG
  • website en social media
  • workshop- en sprekercoördinatie

e-mail
LinkedIn


1260843

Barbara Schelberg

  • bestuurslid VDLG
  • cateringcoördinator, goodie bag supervisor

e-mail
LinkedIn


Jolande Voogt

  • contactpersoon spreker
  • workshops coördinatie
  • cateringcoördinator, goodie bag supervisor

e-mail
LinkedIn


gj-putmans

Geert-Jan Putmans

  • docent godsdienst Maaswaal College
  • algemene organisatie
  • dagvoorzitter

e-mail
LinkedIn


evert

Evert van As

  • algemene organisatie
  • tekstschrijver

e-mail
LinkedIn