#VDLG22: “Mannelijk en vrouwelijk schiep hij hen”?


10 maart 2022


Inleiding

De voorbereidingen van onze jaarlijkse studiedag zijn in volle gang. Na een inventarisatie van het feedbackformulier en de suggesties heeft de studiedagcommissie gekozen voor het volgende thema:

“Mannelijk en vrouwelijk schiep hij hen”? – over levensbeschouwing, gender en seksualiteit

Seksualiteit, gender en relaties – misschien is wel niets anders zo spannend en tegelijkertijd zo kwetsbaar om te bespreken, omdat het ons allemaal raakt. Bovendien verschillen levensbeschouwelijke opvattingen over seks en gender nogal sterk van elkaar en kunnen ze voor conflicten zorgen. Opvattingen over seks en gender worden soms in zo’n sterke bewoordingen geuit, dat het moeilijk kan zijn om een afwijkende mening te delen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat leerlingen verschillende levensvisies over seks en gender kunnen herkennen en begrijpen? Hoe ga je om met verschillende waarden en normen over gender en seksualiteit?


Deze en andere vragen willen wij verder verkennen.Inschrijvingen

[verdere informatie volgt]

Meer informatie over de inschrijvingsprocedure, de betaling en ons annuleringsbeleid kun u op deze pagina vinden.


Sprekers


De sprekers die tijdens het ochtendprogramma zullen spreken zijn bekend:

Marianne Cense is gepromoveerd religiewetenschapper aan de VU en is werkzaam bij Rutgers. Zij heeft een model ontwikkeld over hoe jongeren hun seksuele zelf ontwikkelen, te midden van sociale normen en verwachtingen, en morele kaders.

Prof. dr. Liesbeth Woertmans is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht en is gepromoveerd op het onderwerp lichaamsbeeld. In 2019 verscheen haar boek Je bent al mooi De schoonheid van imperfectie over de invloed van perfecte lichamen op internet/social media op de manier waarop wij ons eigen lichaam ervaren.

Ds. Wielie Elhorst is door de Protestantse Kerk Amsterdam benoemd als de allereerste predikant met een bijzondere opdracht voor de  LHBT+ gemeenschap. Tijdens de lintjesregen van 2021 is hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage voor de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en de hele LHBTI+ gemeenschap.

Het programma zal omlijst worden met culturele bijdragen van Timzingt liedjescaberet & kleinkunst.


Workshops


[verdere informatie volgt]


Programma


[verdere informatie volgt]


Kosten


[verdere informatie volgt]


Paul Boersma Award


En de winnaar is…

De Paul Boersma-Award is een eerbetoon aan voormalig bestuurslid en VDLG-prominent Paul Boersma. Tevens ook een kans voor de redactie van vakblad Narthex om een drietal artikelen te benoemen als zeer waardevol voor de vakgroep. Uiteindelijk wordt door de redactie één artikel als winnaar naar voren geschoven. Welke dat is verneemt u jaarlijks op de studiedag. Lees hier meer over de Paul Boersma-Award.

[verdere informatie volgt]


Organisatie en contact


De studiedagcommissie #vdlg22 bestaat uit de volgende personen:

Albert Jan Lourens
Bestuurslid VDLG
Voorzitter studiedagcommissie
email
LinkedIn
Willibrord van den Besselaar
Contactpersoon Sprekers
LinkedIn
Raymond Hintjes
Bestuurslid VDLG
PR en Communicatie Studiedag
email
LinkedIn
Marlies Houtbraken
Contactpersoon Workshops
LinkedIn
Kevin Reuter
Secretaris Studiedagcommissie
LinkedIn